Saturday, December 24, 2016

Sagimine enne pühi

Kuna eelmisel nädaal lükkusid minu ühistute plokkidega kohtumised edas, siis uuel nädalal saime plokkide külastamisega jätkata. Kui kaks nädalat tagasi ühistu plokkide esindajatega kontoris kohtusin, siis jäi arusaam, et vist ükski Mondo annetatud inkubaatoritest ei tööta. Õnneks olukord tegelikult nii kurb ei olnud. Kui kõik plokid said üle vaadatud, siis tuli välja, et ühistu esimehe plokk on ainus mis ühtegi tibu pole saanud ja masin seisab niisama. Teistel plokkidel on küll peamiselt elektri tõttu probleeme olnud, aga praeguseks on kõigil tibusid ette näidata ja inkubaatorid töös. 

Plokk D töötav ikubaator

Olen aru saanud, et siin Keenias võib küll planeerida mitu tegevust ühe päeva peale aga siiamaani oleme saanud ainult ühe konkreetse ülesandega päevas hakkama. Näiteks üks plokikülastus või laste andmbaasides laste klasside kindlakstegemine. Kõik võtab siin aega ja kannatust peab olema seetõttu palju. Isegi lihtsate asjade tegemine võtab tohutult aega, näiteks kui keegi midagi printida peaks tahtma, siis see on poolepäevane töö ja nii iga kord. Kui internetist midagi tahta, siis netipulga ühendamisega läheb teine pool päeva. Mitte, et arvutitega oleks midagi väga hullu lahti, vaid lihtsalt segajaid on väga palju. Esther on väga hea suhtleja ja organiseerib asju “puusalt tulistades” päris muljetavaldavalt aga tihtipeale kasvab kontorisse voorivate inimeste mass ka temal üle pea. Igaüks tahab temalt midagi. Väikeses ca 20m2 kontoris pakub Esther hulganisti teenuseid. 
  • Õmblemine
  • T-särkide müümine ja printimine
  • Arvutitunnid lastele ja täiskasvanutele.
  • Wefoco ühistu majandamine
  • Wefoco koolilaste toetamine
  • Printimine ja koopiate tegemine.
Arvutiõpe
Kontorisse mahume ära mina, Esther, kolm õmblejanaist, lisaks peab mahtuma sinna ka 3-5 arvuti õppijat plus õpetaja ja vastavalt vajadusele tuleb kohale ka Noah, kes on sõbralik T-särkide printija. 
Ukse ees õues ja pinkidel istuvad lapsed ja lapsevanemad kes kõik soovivad, et ka nende laps õppimiseks toetust saaks, keegi ootab, et saaks tema CV arvutisse trükitud ning keegi tahab midagi särgile printida. Selle möllu sees on Esther ainus nn. kontoritöötaja, kes peab kõike koordineerima ja inimestega tegelema ning vajadusel kellelegi midagi printima. Vaatan imetlusega kui rahulikult Esther kõike seda teeb. Mina tegelen, toetuslaste andmebaaside korrastamisega, ning juhin Esthri tähelepanu olulistele Mondoga seotud küsimustele mis vastuseid vajavad. Ka siin peetakse jõulupühi ja seetõttu on see nädal olnud eriti kiire. Kõik koolitoetuste jaoks olulised asjad oli vaja valmis saada. Kool algab Keenias jaanuari teisel nädalal ja on ülimalt oluline, et Mondo toetatud laste andmed oleks õiged, koolivormid õmmeldud, koolitasud makstud ning kõigil õigeks ajaks vajalik olemas.

Ootan põnevusega, et näha millised on jõulutraditsioonid Keenias. 


Häid pühi kõigile.

No comments :

Post a Comment