Sunday, June 28, 2015

Koolmeistreid koolitamas

Täpselt kuu pärast raputan Keenia tolmu (ja seda on siin palju) oma jalgadelt. See juhtub kuidagi liiga varsti juba, ma olen just ennast siin korralikult sisse elanud ja sisse töötanud.  Viimased kaks nädalat on minu põhitegevuseks olnud õpetajatele täiendkoolituste andmine. Jagan nendega ideid aktiivõppemeetoditest, mille abil nad saaksid oma tunde muuta huvitavamaks ja mängulisemaks. Kohalikel õpetajatel on puudus koolitustest ja süllekukkunud võimalus võetakse väga positiivselt vastu. Seda enam et koolitus tuuakse neile endale kooli kätte ja nad ise ei pea hakkama kuhugile minema. Et koolitusel läbiräägitud-läbimängitud meetodid meelest ära ei läheks, olen koostanud õpetajatele meetodite kogumiku, mis sisaldab 30 meetodit. Olen valinud sinna just sellised meetodid, mida saab siin kasutada, arvestades et koolide materiaalsed olud pole just kiita. Seni olen saanud ainult positiivset tagasisidet ja loodetavasti lähevad meetodid koolitundides ka kasutusse. Lisan ka ühe pildi ühest koolitusest. Miks on pildid ebakvaliteetsed? Aga sellepärast, et nagu kindlasti mõni Murphy seadus ütleb, et kui läheb kõvemaks töö tegemiseks ja sul on vaja sellest ka fotosüüdistust, siis päris kindlasti paneb su fotoaparaat vahetult enne seda pildi tasku. Aga nagu kohalikud ütlevad, "hakuna matata", pole probleemi.

Koolitus Khabakaya põhikoolis

Lisaks sellele olen jätkanud väikestviisi toiduprojekti läbiviimist. Rise&Shine'i erikoolis ja Khabakaya põhikoolis valmistasime musta ugalit lihaga, mis ei ole just igapäevane toit, pigem süüakse seda harva. Seda enam valmistas lastele rõõmu sellise mittetavapärase toidu söömine. Lähemalt saab lugeda siit: https://foodforthoughtmondo.wordpress.com/2015/06/23/black-millet-ugali-with-meat/

Et mitte naasta Eestisse päris tühjade kätega, siis nädalavahetustel külastan eesti sponsorite poolt toetatavaid lapsi, et neile üle anda kiri sponsorilt ja vastu saada kiri sponsorile. Kirja saades on lapsed alati väga õnnelikud, sest peale kirja on üldjuhul lisatud ka väikseid kingitusi. Ka kõige väiksemagi ja meie jaoks tühise asja, olgu selleks kasvõi värvipliiatsid, saamine on nende laste jaoks suur asi ja nägudelt vaatab vastu puhas rõõm. 

Tobias, Lewis ja James on saanud oma sponsorilt kirja. Näod ütlevad kõik.

Pakist saadud särk seljas, asub Robinson sponsorile vastama

Hetkel toetavad eestlased üle saja siinse lapse haridusteed.  40 euro eest aastas saab üks laps käia terve aasta põhikoolis. Toetatakse orbusid ja raskes majanduslikus olukorras olevaid lapsi. Kel huvi kaasa lüüa, siis: http://muudamaailma.ee/toeta-lapse-haridusteed/toeta-lapse-haridusteed/

Kui kirjutada ka midagi töövälist, siis ühel nädalavahetusel külastasin Hell's Gate'i rahvusparki. Ütleme nii, et sealt saadud kogemus oli seda raha väärt. Ma nimelt ei kuulanud pargivahi soovitust, läksin otsima mingit oma "vaatamisväärsust" ja suutsin ära eksida. Sellele aitas kaasa ka ebatäpne kaart, millele oli märgitud peale "shortcut" sihtkohta. Aga seda shortcuti reaalselt ei eksisteerinud.  Paha lugu. Ekslesin rahvuspargi ühes osas, kuhu on ehitatud muuhulgas ka mingitlaadi soojusjaam. Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem. Vähemalt tahaks ju nii loota. Mul vedas, sest mingil hetkel (päris kriitilisel hetkel tegelikult, sest õigepea hakkas pimenema) märkasin maasturit, mille kinni peatasin. Autos olid kaks valgenahalist (aktsendi järgi otsustades jänkid) soojusjaama asjapulka, kes mu peale võtsid, mingil hetkel mu teisele autole üle andsid, mis mind tagasi tsivilisatsiooni toimetas. Jänkid mainisid, et mul vedas, sest õhtul muutuvad rahvuspargis olevad pühvlid aktiivseks ja see ei oleks tõotanud midagi head, sest aegajalt pidavat pühvlitel olema komme inimesi rünnata. Pühvel pidi olema üks aafrika ohtlikemaid loomi. Hea õppetund.

Keenias võib näha huvitavaid silte. Nii näiteks, teel Nakurusse oli silt, mille sisu oli umbes selline: "Siit algab altkäemaksu-vaba tsoon. Palume altkäemaksu mitte pakkuda, sest see on solvav". Terve Keenia peaks selliseid silte täis olema. Samuti lugesin just ajalehest, et ühes maakonnas pandi vangi kaks liikluspolitseinikku, kes olevat võtnud altkäemaksu juhtidelt. Sellisel juhul tuleks kinni panna vist päris suur osa keenia liikluspolitseinikest, sest niipalju kui mina näinud olen, siis altkäemaksu võtmine on üks nende põhilisi "tööülesandeid". Aga olevat ka ausaid politseinikke. Nii näiteks  oli selline juhtum, et aus politseinik toodi teise piirkonda üle. See peatas tihedama liikluse pikemaks ajaks, sest paljud auto-või matatujuhid ei julgenud sõita, sest nende sõidukite tehniline seisukord ei kannata mitte mingit kriitikat. Ühesõnaga, ausatel politseinikel on siin tööpõld lai. Aga eks kusagilt peab ju alustama.


No comments :

Post a Comment