Monday, August 31, 2015

Kuhu küll kõik tibud said?

Inkubaatorid toodavad umbes sada korda vähem tibusid, kui alguses lootsime. Arvasime, et põhjus on pidevates elektrikatkestustes ja tibupesa tädi suutmatuses generaator tööle panna. Igaks kümneks juhuks tegime ühistu juhatusega koolitusreisi Shianda kohaliku kanakasvataja juurde, kes suutis oma inkubaaotrist 400 tibu välja võluda. Nüüd arvame, et põhjuseks on hoopis halb munade käsitsemine. Lisaks unustas tibupesa tädi lugeda manuaalist kohta, mis ütleb, et 72 tundi enne koorumist ei tohi mune enam pöörata. Koolitus tehtud, teadmised olemas, jääme uut tulemust ootama.

Ma olen viimasel ajal kohutavalt kehv kirjutaja, aga võrdlemisi keeruline on mitmel erineval huvitaval viisil kirjeldada, kuidas ma iga päev kontoris istun, projekti kirjutan või ühistu allüksuste kuuraporteid üle vaatan. Raporteid laekub mulle seinast seina. Enamus allüksusti esitavad alati raporti, kus on kõik olemas, mida vaja. Mõned suuremad ja väiksemad vead siin-seal, kuid mitte midagi hullu. Kuid siis on üks allüksus, kes esitab lolli järjekindlusega täpselt sama raportit täpselt samade vigadega ikka ja uuesti. Oleme koos sekretäri ja varahoidjaga istunud ja koos teinud ja koos vaadanud ja inimesed nagu saaksid aru. Ja siis ilmub mu lauale täpselt sama käkk, mis varem. Ning siis on allüksus, mille juhatus ei osale ühelgi koosolekul, ei esita ühtegi raportit ning ei tee ka mitte midagi muud.

Lisaks ühistu paberimajandusele on mulle sujuvalt kujunenud üks pisike töökoht. Kuna WEFOCO kontori üür vajab maksmist, ostis Esther kontorisse printeri ja hakkas inimestele printimis- ja koopiateenust osutama. Ühel õhtul sattus kontorisse hädas härra, kelle self-help grupi projekti eelarve tähtaeg oli järgmisel hommikul. Organisatsioon nõudis eelarve ümber tegemist, aga vaesel mehel ei olnud aimugi, kuidas seda teha. Istusime koos maha ning kuni Esther härra dokumente paljundas, aitasin eelarve ära muuta. Ma ei tea, kas asi oli selles, aga pärast seda härrat on kohalikud väikesed self-help grupid hakanud tulema ja erinevate projektitaotluste koostamisel abi paluma. Mis seal ikka, lisasime projekti taotluse kirjutamise nõustamise teenuse hinnakirja printimise ja kopeerimise kõrvale ja nii me kontori üüri kogume.


Muidu on Shianda endiselt omal kohal ja suvi jätkub.

No comments :

Post a Comment