Thursday, April 16, 2015

Kastist välja

Kunagi ammu lubas kohalik MP kuu ja tähed taevast alla tuua ja WEFOCOle uue kontori hankida. Naiivselt keegi lugusid uuest majast ja kontoriruumidest uskuma ei jäänud, seega olime kõik äärmiselt rõõmsad uuema, uhkema ja suurema ruumi üle vana kontori kõrval. Janika, Alari ja Ken kolisid vana kontori karmi 15 minutiga uude ja kõik jätkasid oma tegemisi vanaviisi. Nüüd on arvutikursustel oma nurk, õmblejatel oma nurk ja tänu kohaliku ehitusmehe lennukale fantaasiale ja loogilise mõtlemise täielikule puudumisele, on kontoris hetkeseisuga ka kast, kuhu igaüks võib privaatselt oma mõtteid mõtlema minna. Sinna saadame ka need inimesed, kellel kast peas on või niisama tahavad kastist välja tulla. Tegelikult peaks sellest kuudist saama natukene privaatsem ruum ühistu jaoks, aga eks tulevik näitab, kes kasti lüüakse.

Esimene koosolek uues kontoris
Keni arvutikursus
Ehitusmees oma kätetööd imetlemas
Janika kastist välja tulemas
Vaade kuudist
Seoses ühistuga, on täiesti hämmastav, kui palju kõik Keenias aega võtab, aga kui kiiresti saavad asjad tehtud, kui natukene raha siia sinna pilduda. Eilsel ühistu koosolekul oli üheks päevakorrapunktiks 3000 shillingi saatmine Nairobisse, mille vastu saab sertifikaadi paari päevaga, selle asemel, et kuid oma korda oodata. 3000 shillingit ka teele läks, sest ühistul on vaja pangakontot....Aafrikas lihtsalt ei toimi sularaha kellegi kätte kogumine ja lootmine, et see samas mahus sellesse kätte ka jääb. Pangakonto vajalikkusest andis tunnistust ka varahoidja käik kontorisse, et ära tuua liikmetelt kogutud 6800 shillingit. Tädi jõudis kohale, istus maha ja alustas väga Agu Sihvkalikus toonis: „Et kõik ausalt ära rääkida....“

            „I put the money in the business and it was difficult to withdraw it that fast.“

Kuna ta ise ilmselgelt ei saanud aru, et selles lauses isegi natukene midagi viltu oleks, ei olnud väga mõistlik kisama pista, kuidas ta sellega igasuguseid reegleid rikub. Hingasin paar korda sügavalt sisse ja seletasin tädile maailma kõige rahulikumal toonil, kuidas nii need asjad nüüd küll ei käi ja hiljem peksin pead mõnda aega vastu laua äärt.

Kui aga need pisikesed erinevused sellest, kuidas me Euroopas oleme harjunud asju ajama välja arvata, on inimesed asjalikud ja tahtmist täis. Laupäeval sõidavad ühistu esimees, varahoidja ja Esther Kisumusse inkubaatorit ostma. Kui inkubaator on Mondo poolne toetus, siis kõik muu projektiks vajalik tuleb ühistu liikmetelt. Kes panustab vabatahtliku tööga, kes puitmaterjali, kes munadega.

Esmaspäeval sõidame Siayasse sealset multipurpose ühistut vaatama.

Ühistu juhatuse koosolek vol1

Ühistu juhatuse koosolek vol2

Ühistu juhatuse koosolek vol3

No comments :

Post a Comment